Pita / savijaca sa jagodama
Sastojci
250 g gotovih kora za pite/savijace
450 g sitnih jagoda ili drugog voca po zelji
za premazivanje kora
2 M jaja
2 dl secera
2 dl jogurta
1 dl ulja
1,5 dl griza
8 g praska za pecivo
1 vanil secer
Za posipanje zadnje kore
100 g mljevenog petit keksa
Priprema
1.
Jaja i secer izmiksati da dobijete svijetlu, gustu i pjenastu smjesu. Dodati jogurt, ulje i kratko miksati. Dodati suhe sastojke i miksati da se sve fino poveze.
2.
Smjesom premazivati kore ( kod mene je bilo 10 kora u 250 g, velicine 30x31 cm ). Na svaku koru stavljati 2-3 zlice smjese i tanko razmazati po cijeloj povrsini. Redati koru na koru. Na zadnju 5-u poredati jagode i posuti sa polovicom mljevenog keksa. Lagano, bez previse pritiskanja uviti kore u roladu. Sve jos jednom ponoviti i rolade staviti u klaup ( 32x20 cm) koji premazete uljem. Preliti sa preostalom smjesom za premazivanje i ostaviti 20 min. da miruje.
3.
Peci na 200*C, oko 35 - 40 min. Ostaviti u kalupu da se ohladi.
Posluživanje
Mlaku ili hladnu pitu rezati na zeljene komade i posuti secerom u prahu.
www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar