Pita / savijaca sa jagodama


Sastojci

250 g gotovih kora za pite/savijace
450 g sitnih jagoda ili drugog voca po zelji


za premazivanje kora

2 M jaja
2 dl secera
2 dl jogurta
1 dl ulja
1,5 dl griza
8 g praska za pecivo
1 vanil secer

Za posipanje zadnje kore

100 g mljevenog petit keksa

Priprema

1.
Jaja i secer izmiksati da dobijete svijetlu, gustu i pjenastu smjesu. Dodati jogurt, ulje i kratko miksati. Dodati suhe sastojke i miksati da se sve fino poveze.


2.
Smjesom premazivati kore ( kod mene je bilo 10 kora u 250 g, velicine 30x31 cm ). Na svaku koru stavljati 2-3 zlice smjese i tanko razmazati po cijeloj povrsini. Redati koru na koru. Na zadnju 5-u poredati jagode i posuti sa polovicom mljevenog keksa. Lagano, bez previse pritiskanja uviti kore u roladu. Sve jos jednom ponoviti i rolade staviti u klaup ( 32x20 cm) koji premazete uljem. Preliti sa preostalom smjesom za premazivanje i ostaviti 20 min. da miruje.

3.
Peci na 200*C, oko 35 - 40 min. Ostaviti u kalupu da se ohladi.

Posluživanje

Mlaku ili hladnu pitu rezati na zeljene komade i posuti secerom u prahu.

www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

More

Whats Hot