Sladoled torta sa oreo keksom
Sladoled, pa još torta. Šta više da poželite od jedne poslastice?!
Potrebni sastojci
500 g čokoladnog biskvita
450 g oreo keksa
1 bijela čokolada
2 kesice sladoleda od vanilije
2 kesice sladoleda od čokolade
800 ml mlijeka
1 crna čokolada za ukrašavanje
Priprema
Pripremiti kalup za tortu i namastiti ga. U jednu posudu umutiti dvije kesice sladoleda od čokolade po uputstvu sa kesice (umutiti sa 400 ml mlijeka). Zatim umiješati izdrobljeni čokoladni biskvit i sedam-osam izlomljenih oreo keksića.
Dobijenu smjesu utisnuti u kalup i ostaviti u zamrzivač da se hladi oko dva sata. U drugu posudu umutiti dvije kesice sladoleda od vanilije sa 400 ml mlijeka. Izlomiti 20 komada oreo keksa i dodati u sladoled. U međuvremenu, otopiti bijelu čokoladu na pari. Kada se smjesa sjedini, lagano miješajući dodati otopljenu čokoladu. Izvaditi kalup iz zamrzivača i dobijenu smjesu utisnuti preko tamnog sladoleda. Ostaviti u zamrzivač dok se ne stegne.
Od ostatka oreo keksa odvojte jednu trećinu, izvadite bijeli fil (punjenje) i izmrvite u blenderu crni dio keksa. Ostatak keksa presijecite na pola.
Kada se torta stegne, izvadite iz zamrzivača i prelijte otopljenom čokoladom. Preko čokolade pospite crne mrvice od keksa i poredajte keks, piše Coolinarika.
0 komentari:
Objavi komentar