SARMICE OD PATLIDŽANA A MOŽE I OD TIKVICA


Jako fino, ljetno jelo. Moze se napraviti s patlidžanima i/ili tikvicama. Princip je isti.

Sastojci


4 patlidžana (ca 1kg)
soli
malo ulja za przenje
500 grama nemasnog mljevenog mesa (junetina)
1 kriska starog kruha (ca 75 grama)
ca 1 dl mlijeka
1/2 glavice luka
1 jaje
50 grama sira ribanca (parmezan) + za posipanje
  sol, papar, malo chilija
2 zlice sjeckanog persuna
Za umak
750 ml pasirane rajcice ili sjeckane iz konzerve
2 cesnja cesnjaka
sol, papar
10-12 listova bosiljka
Priprema

1.
Patlidžne ocistiti, narezati na snitice debljine 3-4 mm., nasoliti i ostaviti da odstoje oko pola sata. Patlidžane malo oprati i staviti u cjediljku da se ocijede.  Na tavi ugrijati vrlo malo ulja, patlidžan malo posusiti s papirnatim ubrusom i svaku sniticu  prepeci da porumeni. Postupak ponoviti dok ne potrosite sav patlidžan. Ja sam izvukla od 4 manja patlidžana 24 snitice i toliko sam i "sarmica" napravila. Ovaj korak mozete napraviti i dan ranije.


2.
Natopiti kruh u mlijeko. Nasjeckati na sitno luk. Ocijediti kruh. Pomijesati: meso, luk, namoceni kruh, ribanac, jaje, sol, papar, sjeckani persun, sve dobro promjesati rukama.
3.
Za umak na malo maslinovog ulja propeci sjeckani cesnjak, tek toliko da pusti miris. Dodati rajcicu, zaciniti i malo prokuhati. Ako ste uzeli pasiranu rajcicu dovoljno je samo prokuhati par minuta, a ako koristite rajcicu iz konzerve onda ju prokuhajte 15-ak minuta. Bosiljak se dodaje pred pecenje.
4.
Mjesavinu mesa podijelite na toliko dijelova koliko imate kriskica patlidžana. Na svaku krisku staviti jedan dio, zarolati.
5.
Na dno jedne vatrostalne posude nanijeti malo umaka, posipati polovinom sjeckanog bosiljka, sloziti "sarmice", preliti ostatkom umaka od rajcice i posipati ostatkom sjeckanog bosiljka.
Posipati ribancem ( kod mene parmezan ) i zapeci u pecnici na 180 stupnjeva oko 35-40 minuta.
Posluživanje

Slobodno napravite vise, jelo je izvrsno i drugi dan. Ako u obitelji imate clanove koji vole vise patlidzane, a drugi vise tikvice, mozete napraviti pola-pola jer je u postupku sve isto, tako da svatko ima svoje omiljenije povrce.
Zamjente kruh mekinjem i dobit cete odlican dukan rucak.
Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

More

Whats Hot