NAJSTARI RECEPT ZA LEDENE KOCKE ALI I NAJBOLJI PROBAJTE UVJERIĆETE SE
Recept je star 30 godina i dobila sam ga od mamine komšinice, koja je bila poslastičar. Probala sam ledene kocke i po drugim receptima, ali ove su mi neprevazidjene. Probajte i uverićete se.
Sastojci za testo:
– 6 komada jaja
– 6 kašika šećera
– 6 kašika brašna
– 6 kašika oraha mlevenih
– 3 kašike ulja
– 3 rebra rendane čokolade
– 1 prašak za pecivo
Sastojci za sirup:
– 1/2 l vode
– 250 g šećera
Sastojci za beli krem:
– 1/2 l mleka
– 9 kašika brašna
– 250 g putera
– 250 g šećera u prahu
– 4 kesice vanilin šećera
Sastojci za glazuru:
– 3 kašike ulja
– 3 kašike mleka
– 3 rebra čokolade
Priprema:
Izlomite jaja u dublju posudu i umutite sa šećerom. Dodati brašno, orahe, ulje, čokoladu i prašak za pecivo i sjediniti u glatku smesu.
Pripremiti pleh pravougaonog oblika 25×35, obložiti ga papirom za pečenje i izliti smesu za koru. Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200°C nekih 30 minuta otprilike.
Pečenu koru izvaditi iz tepsije i ostaviti zajedno sa papirom da se ohladi. Skinuti papir sa hladne kore i vratiti je u isti pleh u kojem se pekla.
Sada stavite vodu i šećer za sirup da prokuva i prelijte koru.
Za vreme dok kora upije sirup napravite krem: od količine mleka za krem odvojite 9 kašika, razmutite brašno i stavite da se kuva na slabijoj temperaturi uz stalno mešanje žicom da se ne bi zgrudvalo. Krem je gotov kada se masa odvaja od posude u jednom komadu.
Posebno umutite puter sa šećerom i vanilin šećerom i u ohladjeni krem dodajte. Umutite da se dobije fini beli krem. Krem nanesite preko kore i poravnajte.
Pripremite glazuru tako što ulje i mleko stavite da provri, dodajte čokoladu i kada se otopi i sve lepo sjedini, prelijte preko krema.
Stavite na hladno da se dobro ohladi, secite na kocke i poslužite.
Inače dodatno sam preko narendala belu čokoladu a u original receptu je bez toga.
Malo sam izmenila pravljenje krema. Koristila sam margarin i dodala ga u topli krem i umutila, a šećer stavila u mleko da se otopi.
www.kuvajmo-blogovski.com
0 komentari:
Objavi komentar