Mekane i mirisne buhtle


Sastojci:

Tijesto:

1/2 kg brasna
250 ml mlijeka
svjezi kvasac / za 1/2 kg brasna
100 grama maslaca / otopljenog
4 zlice meda ili secera
medju prste soli
2 jaja
malo limunove korice


Preljev
200 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja/ moze i sve biti mlijeko
70 grama maslaca
100 grama smedjeg secera ili meda
1 vrecica vanilije
Priprema:
Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodati secer ili med i 1 kasiku brasna. Pustiti da se digne.
Pripremiti ostale sastojke, koji svi moraju biti sobne temperature. Kad je kvasac nadosao zamijesiti tijesto kao za svako dizano tijesto.
Ostaviti tijesto na toplom mjestu da se udvostruci volumen.
Dok se tijesto dize, otopiti na laganoj temperaturi sve sastojke za preljev.
Kad je tijesto nadoslo, formirati valjak i isjeci na 8 ili vise komada, ako zelite da su manje, iskreno i ljepse su od ovako velikih. Oblikovati loptice.
Slaganje i priprema za pecenje
U jednu dosta veliku, odnosno visoku ( jakoooo narastu ) vatrostalnu posudu sa poklopcem ( ako nemate, mozete posudu dobro zatvoriti aluminijskom folijom ), staviti malo mlakog preljeva, u njega poloziti formirane kuglice, da “plivaju” i preliti polovinom preljeva ( slika kod koraka broj 5 ). Ako nemate veliku posudu bolje umjesite manju kolicinu buhtli, nego da vam cure van, lijepe se za poklopac ili foliju. Poklopiti i pustiti opet da se volumen udvostruci.


Zaliti sa ostatkom preljeva, pri tome malo razdvojiti tijesto, da tekucina moze proci izmedju.
Staviti peci poklopljene u pecnicu ugrijanu na 180 stupnjeva, u najdonji dio pecnice i peci buhtle oko 30-40 minuta. Iskljuciti pecnicu i ostaviti poklopljene buhtle da odstoje ( u pecnici ) jos 10-15 minuta. Svrha poklopca je da su cijelo vrijeme pod parom.
Nikako ne dizati poklopac prilikom pecenja buhtli.
Ako vam pokopac dobro ne nalijeze na posudu jos malo ju omotati folijom.
Pecene buhtle malo ohladiti . Mogu se jesti i sutra dan. Jednostavno ih podgrijati u mikrovalnoj.
Servirati mlake sa mlakim umakom od vanilije. Umak od vanilije mozete skuhati i sa pudingom od vanilije, ali ga skuhajte malo rjedje..sa malo vise mlijeka nego sto pise na vrecici. Buhtle se mogu i puniti sa sljivama ili domacim gustim pekmezom od sljiva koji nema zelina u sebi.


www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

More

Whats Hot