Ciganska štrudla


Sastojci:
Suhi sastojci za tjesto :
šaljica od 200 gr.
1 šolja brašna
1 šolja šečera
1 šolja pšeničnih krupica ( griz)
1 kesica prašak za pecivo (bakpulver)
1 kesica vanilin šečer
Sirni nadjev :
500 gr. svježeg sira
1 jaje
naribana kora od 1 limuna
1 kesica vanilin šečer
200 gr. kiselo vrhnje
4 žlica šečera ili po ukusu
Višnjev nadjev :
500 gr. svježih višanja ( može i od kompota)..može i češnje
3 žlice maslaca
3 kašike krušnih mrvica ( prezle)
3 kašike šečera
1/2 od jednog limuna limunovog soka
malo cimeta


Preljev za odozgo :
2 jaja
250 gr. mljeka
250 gr. slatko vrhnje za šlag ( ne miksa se)
2 žlice šečera
Priprema:
Pečnicu prvo zagrejte na 180 stepeni.
Tepsiju broj 30 namažite uljem. Ja sam pekla u br.28 ali su mi bili sastojki skroz do gore, jedva sam isipala sav preljev.
Sve suhe sastojke pomješajte zajedno i podjelite na 3 djela u tri lončiće.
U drugu duboku posudu izmješajte sastojke sa sirom.
U tavu rastopite maslac i dodajte prezle, pržite ih par minuta.Stavite na stranu da se ohlade i dodajte višnje,sok od limuna,šečer i cimet.Izmješajte.
U treću duboku posudu spremite preljev od jaja,mleka,vrhnja(vrhnje samo isipate,ne treba miksati) mleka,i  šečera.
Na tepsiju prvo sipate jedan lončić sa suhom smjesom, odozgo rasporedite pola od višanja, odozgo rasporedite pola od sirne smjese, opet lončić suhe smjese,opet preostali deo višanja,odozgo preostali deo sirne smjese i odozgo poslednji lončić sa suhom smjesom.


Odozgo na kraju prelijete sa prelivom od jaja i dobro IZBODITE cjelu štrudlu sa viljuškom na svakih par centimetara da tekućina dođe do dna.Ostavite 10 minuta da odstoji i da se prepoji.
Pecite od 45 do 55 minuta na grejačem ( ne sa ventilatorskom pečnicom) zavisno od pečnice.U receptu piše 45 minuta ali kod mene je bilo premalo i pekla sam duže dok ne dobije takvu boju kao na slikama.
Pre nego što poslužite ovaj kolać prvo ga dobro ohladite da vam budu kocke lepe za rezanje.
Ova štrudla se može raditi sa bilo kakvim voćem, češnjama,breskvama, šljivama itd.

Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

More

Whats Hot