Sastojci
Biskvit:
4 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
150 g mljevenih badema
50 g brašna
100 ml hladne vode
Krema:
6 žumanjaka
500 ml mlijeka
150 g šećera
1 mahuna vanilije ili 2 vanilin šećera
100 g gustina
2 šlag kreme od vanilije (dolcela)
250 ml mlijeka (za šlag kremu)
100 g maslaca (po želji)
Još:
700 g jagoda
2 crvena preljeva za torte s okusom jagode
4 žlice šećera za preljev
500 ml vode za preljev
100 g poprženih listića badema ili krupno mljevenih
Priprema
1.
Biskvit:
Kalup promjera 32 cm ili tepsiju istog promjera lagano premazati sa maslacem i obložiti papirom za pečenje.
Ja sam pekla i u četvrtastom kalupu 39x27,5 cm.
Žumanjke odvojiti od bjelanjaka pa sa šećerom i vanilin šećerom tući dok se ne zgusnu i pobijele.
Dodati fino mljevene bademe, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i vrelu vodu.
Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjka.
Peći 25 minuta na 180"C.
2.
Pečeni biskvit preokrenuti na ravnu podlogu, pa vratiti u kalup tako da gornja površina bude dolje.
Ohladiti.
3.
Ja sam biskvit poškropila sa prokuhanom vodom i šećerom.
50 ml vode i 1 žličicu šećera sam reducirala na pola i vrućim prelila ohlađen biskvit.
4.
Krema:
U manjoj posudi uzavreti mlijeko sa ostruganim sjemenkama vanilije i praznom mahunom koja se izvadi kad mlijeko uzavre.
Žumanjke i šećer staviti u posudu u kojoj će se kuhati krema, izmiksati pa umiješati gustin.
Ako se krema pravi sa vanilin šećerom, a ne sjemenkama vanilije, onda ga izmiksati skupa sa žumanjcima i šećerom, a količinu šećera smanjiti na 130g.
Pomalo, stalno miksajući, ulivati kipuće mlijeko, staviti na vatru i i dalje stalno miksajući kuhati na srednje jakoj vatri dok se krema ne zgusne.
Kremu hladiti pokrivenu prozirnom folijom kako se po vrhu ne bi stvorila kožica. Ili posudu sa kremom staviti u veću posudu sa hladnom vodom i ohladiti stalno miješajući.
5.
Dvije šlag kreme od vanilije umutiti sa hladnim mlijekom, pa po malo dodavati ohlađenim žumanjcima.
Po želji dodati 100 g dobro izrađenog maslaca.
Miksati da se dobije glatka krema.
6.
Premazati biskvit kremom i poslagati jagode. Ako su manje slagati ih u komadu okomito kao piramide, velike prerezati popola i slagati tako da ravni dio leži na kremi.
7.
Preliti preljevom za torte skuhanim po uputi.
Napomena za preljev: preljev prohladiti 4-5 minuta stalno miješajući, pa preliti tortu.
Spremiti u hladnjak da se krema stegne.
8.
Kad se krema stegla, skinuti obruč i tortu okolo obložiti poprženim listićima badema (ili poprženim, krupno mljevenim bademima).
www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar