Sastojci
Tijesto
150 gr šećera
150 gr masti *1
2 kom srednje velikih jaja
100 gr kiselog vrhnja (može i mileram)
400 gr mekog brašna
na vrh noža soli
1 mala kašičica sode bikarbone
1 mala kašičica ekstrakta vanilije
Kremasti biskvit
100 gr mljevenog maka
3 vel.kašike gustina
4 vel.kašike šećera
250 ml mlijeka
Glazura
200 gr čokolade
50 gr margarina
3vel.kašike ulja
Priprema
- 1.Prvo treba skuhati kremu od gustina pomiješanog sa šećerom i malo hladnog mlijeka do tečne smjese. Ostatak mlijeka od onih 250 ml staviti da zakipi, pa u mlijeko uz brzo miješanje dodati tečnu smjesu gustina. Brzo će postati gusto (kao puding). Skinuti s vatre i odmah umiješati mak. Ostaviti neka se malo prohladi .
- 2.Pjenasto umutiti mast i šećer. Dodati jaja pa mutiti ponovo da se sjedini. Dodati vrhnje i ekstrakt vanilije i još mutiti. U ovu tečnu masu umiješati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom. Rukama mijesiti mekano tijesto.
- 3.Tijesto podijeliti nekako da se ostavi barem jedna trećina za gornji sloj. Dakle dvije trećine tijesta utisnuti rukom u kalup (kod mene veličina 18X30 cm). Može se to tijesto i razvaljati na papiru ali meni se žurilo :D .
- 4.Odvojenu trećinu tijesta pomiješati sa prije kuhanim kremom od maka. Može krema bit i topla ne smeta. Kad se sve sjedini preliti po prvoj kori.
- 5.Tako složen kolač peći u već zagrijanoj rerni na 200 C oko pola sata. Moj je kolač mogao bit i kraće pečen, ali nije smetala prhka donja korica.
- 6.Dok se pečen kolač hladi, otopiti čokoladu na pari sa uljem i margarinom. Ja sam imala bijelu i tamnu čokoladu pa sam ih zajedno topila, a može se birati čokolada već prema želji.
- 7.Toplu čokoladu preliti na kolač cijelom površinom i ostaviti da se hladi. Najbolje je preko noći, jer ako se reže odmah kocke nisu lijepe nego se stranice mrve :D ...
Posluživanje
Dalje se radi kako i inače sa svakim kolačem. Gric po gric, dok se odgonetnu sastojci već pola nestalo :D ... Odlično paše uz mlijeko i kavu, a može i uz neki sokić ;)
*1 - Umjesto masti može se koristiti margarin 200 gr.
A ovo je recept za koji mi je falilo puno toga :D
0 komentari:
Objavi komentar