JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA: Vrlo slična doboš torti, ali lakša za pripremu
Sastojci:
Za kore:
7-8 jaja,
7-8 kašika šećera,
7-8 kašika brašna
Za fil:
3 jaja,
2 štangle čokolade (od 85 g) sa 70 % kakaa,
250 g margarina,
200 g šećera,
Za glazuru:
100 g čokolade sa 70 % kakaa,
5 kašika ulja
Priprema:
Kore:
Umutiti bjelanca, dodati šećer, žumanca i još malo miješati mikserom pa dodavati kašiku po kašiku brašna, polako miješajuci kašikom da masa ne splasne.
Peci 2 kore u plehu od rerne pa ih podijeliti na 3 dijela svaku.
Fil:
Jaja umutiti na pari sa šećerom, dodati čokoladu i ostaviti da se prohladi. U hladan fil dodati umućen margarin.
Glazura:
Čokoladu istopiti i dodati joj ulje pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ova glazura ima malo vise ulja nego obično, ali zato ne puca kod rezanja.
Finalni postupak:
Slagati kore i filovati, spolja takodje premazati filom. Ostaviti da se malo stegne u frižideru pa preliti glazurom i obvezno čuvati u frizideru.
Izvor: Coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar