Cupavci po starom bakinom receptu za slatke snove
Volim kolače po starim receptima koje su spremale naše bake i majke. Takvi kolači nikada ne zastarevaju i uvek su dobrodošli na trpezi. Svi oni se uglavnom brzo spremaju i sastojci nisu skupi i skoro uvek ih imamo u kući. Baš zbog toga volim takve recepte jer i kad nemam puno vremena i kraj je meseca pa nemam baš nešto ni novaca mogu svojim najmilijima da napravim slatkiš od onoga što imam u kući i to za čas. Čupavci su baš jednostavni za pripremu a u njima uživaju sva čula. Ja ih spremam, pa bar 15 godina, po jednom proverenom receptu i uvek mi uspeju. Kada sam pokušala da eksperimentišem i uradim nešto drugačije moram priznati da mi je testo bilo gnjecavo i ne baš vazdušasto. I tako sam rešila da nikada više ne diram ono što je dobro i provereno. Ako pratite uputstvo kolač ne može da ne uspe.
SASTOJCI :
Šolja od čaja je u pitanju!
3 jaja,
1 šolja šećera,
1 šolja mleka,
2 šolje brašna,
pola šolje ulja,
1 prašak za pecivo,
1 vanilin šećer.
Da bi vam kolači bili ukusniji možete staviti narendanu koricu narandže.
Preliv :
2oo gr čokolade,
1oo gr margarina,
pola šolje mleka,
5 kašika šećera,
i još 15o gr kokosa.
PRIPREMA :
Uključiti rernu na 2oo C dok se pripremate biskvit.
Odvojiti belanca od žumanaca. Mutiti belanca postepeno dodavajući šećer. Kada se napravi šlag dodati žumanca pa umutiti penasto. Dodati mleko, ulje i vanilin šećer i još malo mutiti. Odložite mikser. U brašno umešati prašak za pecivo. Ubaciti brašno u smesu sa jajima i varjačom ili špatulom lagano umešati. Paziti da smesa ostane penasta. Pokušajte da razbijete grudvice laganim mešanjem. U četvrtasti pleh, obložen pek papirom, izliti smesu i peći oko 2o minuta. Ostaviti da se ohladi i iseći na kocke.
Čokoladu, margarin, šećer i mleko rastopiti na laganoj vatri i ostaviti da se malo prohladi. Umakati kocku biskvita u čokoladu pa u posudu sa kokosom. Ponavljati postupak dok se sve ne utroši. Čupavci su najlepši kad preko noći odstoje u frižideru. Tako ih ja najviše volim :).
Prijatno!
Recept preuzet sa: milicinakuhinja.blogspot.com
0 komentari:
Objavi komentar