Čokoladna kraljica


Za koru:

5 belanaca

6 kašika šećera

4 kašike ulja

4 kašike brašna

2 kašike kakaoa

1/2 praška za pecivo

0,5 dl mleka



Za fil:

5 žumanaca

6 kašika šećera

3 vanil-šećera

4 kašike gustina

5 dl mleka

250 g putera

150 g čokolade za kuvanje

Ostali sastojci:

200 g “pti ber” keksa

mleka po potrebi

4 kašike marmelade

od jagoda

2 šlag krema od čokolade

2 šlag krema od vanile

Priprema:

Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i ulje uz neprestano mućenje.
2. Dodati mešavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo te polako promešati varjačom.
3. Veći okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C 20 min.
4. Pečenu koru izbockati čačkalicom i poprskati mlekom.

Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka pa dodati šećer i vanil-šećer te ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti gustin i žumanca sa preostalim mlekom pa sipati u ključalo mleko. Nastaviti sa kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U topao fil dodati iseckani puter i omekšalu čokoladu te mešati dok se puter i čokolada ne rastope.




Finalni postupak:
1. Umutiti šlag krem od čokolade sa malo mleka (manje nego što je predviđeno na uputstvu sa kesice). Na isti način umutiti i šlag krem od vanile.
2. Koru vratiti u kalup za tortu pa je premazati polovinom fila od čokolade. Preko fila rasporediti keks natopljen mlekom i premazati ga marmeladom od jagode. Zatim naneti preostali fil od čokolade.
3. Krem šlagom od čokolade premazati tortu i dekorisati je krem šlagom od vanile.

Izvor : http://www.lepotaizdravlje.rs/

0 komentari:

Objavi komentar

More

Whats Hot