Bosanski somuni (lepine)
Jos dok sam zivjela u Bosni somune sam uvijek imala u zamrzivacu, sarajevske,
banjalucke, beogradske, pa uz malo zagrijavanje bili su kao iz pekare. Tako i
sada, uvijek ih pravim vise, pa zamrznem.....a uz cevapcice su najbolji...
Sastojci
1 kg. brasna
2 supene kasike kvasca
250 ml. mlijeka
1 supena kasika secera
1 cajna kasika soli
cujrukotica(cujrukot)
Priprema
1. Kvasac pomijesati sa secerom i uz malo topla mlijeka staviti da uskvasa.
2. Brasno i so prosijati, dodati kvasac i sa preostalim mlijekom i vodom zakuhati
tijesto.Dobro uraditi rukama, uvijek povlaceci rukom sa vanjske strane tijesta ka
unutrasnjosti, dok se ne dobije veoma glatko i mekano tijesto.
3. Ostaviti tijesto da naraste duplo a zatim prekuhati, te ponovo ostaviti da nadolazi oko
pola sata.
4. Na dobro pobrasnjenu povrsinu tijesto polagano staviti i bez prekuhavanja podijeliti na
6 dijelova. Rukom zatim lagano oblikovati loptice, malo pritisnuti prstima okolo-krajeve
somuna i polagano poceti razvlaciti.
5. Veoma je bitno da somun razvlacite samo sa krajeva, a ne sa sredine. Ja obicno u
jednoj ruci (na dlanu) drzim somun a drugom razvlacim.
6. Malom cackalicom za raznjice, predhodno namocenoj u vodu na somunu praviti
rombove, malo somun umiti sa vodom i posuti preko curukoticu.
7. Rernu zagrijati na 250 stepeni i somune peci 5-7 minuta, (na plehu koji se grije u rerni)
dok ne porumene.Somuni se napusu i to je znak da su gotovi.
Posluživanje
Nema amerikanca koji je probao somune i cevapcice a da nije bio odusevljen.Kada mi je
prije nekoliko godina sinovljev kompletan tim sa trenerima (njih oko 20-ak) bio na veceri,
porcija cevapa se trazila vise a o luku da i ne govorim. Njihov komentar je bio,
interesantna kombinacija.....
www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar