Tunel torta


Sastojci

oko 300 g ociscenih jagoda
2 kas secera ili secera po ukusu + list zelatina od 10 g
Piskota
4 belanca + par zrna soli
100 g kristal secera
8 zumanaca
80 g brasna
20 g skroba
par kasika pekmeza od jagoda

Maskarpone fil

250 g maskarpone sira
3-4 kas secera u prahu
500 ml slatke pavlake
2 kesice slag fiksa


Priprema

1.
Jagode (ili drugo voce ) sitno iseckati ili izgnjeciti viljuskom , staviti dve kasike secera ( ili secera po zelji ) i prokuvati na tihoj vatri dok jagode ne omeksaju . U hladnu vodu staviti tablu zelatina pa kad nabubri umesati u vruce jagode . Ostaviti smesu na stranu da se potpuno ohladi a zatim staviti u frizider na sat - dva da postane skroz hladno .

2.
Sada napraviti piskotu . Prvo ulupati belanca ( dodati vrlo malo soli ) pa kad se dobije polutvrdi sam dodavati zumanca naizmenicno sa kristal secerom . Pomesati brasno i skrob i prosejavati direktno na umucena jaja . Smesu lagano sjediniti , sipati u pleh oblozen papirom za pecenje , izravnati povrsinu i peci piskotu na 180C oko 15 min .Velicina tepsije za pecenje je oko 42 X 28 cm . Pecenu piskotu malo prohladiti , saseci ostrim nozem ivice , a onda od duze strane odseci deo sirine oko 12 cm. To je osnova kolaca na koji se stavlja rolat . Ostatak piskote , ostatak od duze strane , uviti u rolat i ostaviti da se ohladi .

3.
Posudu u kojoj ce se miksirati slag dobro ohladiti u frizideru . Sipati tecni slag , dodati slag fiks i miksirati dok slag ne postane cvrst . Maskarpone sir umutiti sa secerom u prahu , kada postane penast dodavati kasiku po kasiku ohladjenih jagoda ( smesa ne sme da bude retka tako da ce mozda ostati malo od kuvanih jagoda ) , zato dodavati kasiku po kasiku. Zatim u smesu umesati polovinu cvrsto ulupane pavlake . Staviti u frizider oko sat vremena na hladjenje . Ostatak polovine slaga iskoristiti za premazivanje kolaca .


4.
Ohladjeni rolat pazljivo odviti i premazati pekmezom od jagoda .
Na tacnu za sluzenje staviti osnovu kolaca , premazati je sa par kasika maskarpone fila , sredinom osnove staviti rolat pa ceo rolat premazati istim filom .Staviti kolac da se dobro ohladi , najbolje preko noci , a sutradan ga premazati ostatkom slaga . Ukrasiti ga vec prema zelji i sluziti dobro ohladjenog .

www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

More

Whats Hot